Leerlingen basisscholen uit Flevoland leren spelenderwijs over belang scheiden afval | Orgaworld

Leerlingen basisscholen uit Flevoland leren spelenderwijs over belang scheiden afval

Leerlingen van groepen 8 uit Flevoland kunnen tijdens rondleidingen op Milieupark Zeeasterweg in Lelystad op speelse wijze leren hoe zij bewust met afval kunnen omgaan en wat het belang is van afval scheiden. Groep 8 van Katholieke Basisschool De Wingerd uit Biddinghuizen was woensdag 17 juni te gast bij HVC, Afvalzorg en Orgaworld. De leerlingen kregen een rondleiding en speelden het spel De milieu inspecteur. De Lelystadse wethouder Elly van Wageningen van duurzaamheid & onderwijs was ook die ochtend aanwezig: ‘Kinderen hebben nog het meest belang bij een duurzame wereld: afval scheiden helpt daar enorm bij. Hier komen onderwijs en duurzaamheid op een mooie manier samen. Kinderen leren tijdens een rondleiding op een speelse manier over bewust omgaan met afval, recycling en het belang van duurzame energie.’

Na een succesvolle pilot voor enkele scholen in het voorjaar van 2014, kreeg het educatieproject een vervolg in mei en juni 2015. In totaal zijn acht groepen 8 van basisscholen uit onder andere Almere, Urk en Lelystad op bezoek geweest op het milieupark waar zij konden kijken bij het afvalbrengstation van HVC, de stortlocatie en grondbank van Afvalzorg en de composteerinstallatie van Orgaworld.

De milieu inspecteur
Het programma bestaat uit een interactieve presentatie en film. Daarna wordt de klas in twee groepen gesplitst. De ene helft speelt het spel De Milieu Inspecteur, de andere helft krijgt een rondleiding over het terrein. Het spel maakt onderdeel uit van het educatiepakket Watt ’n Zooi, dat bestaat uit een docentenhandleiding, magazine voor leerlingen en als afsluiting de excursie in Lelystad. De leerlingen maken op een eigentijdse, betrokken en speelse manier kennis met alles wat met afval en duurzame energie te maken heeft. Ze leren dat afval eigenlijk niet bestaat en grondstof is voor nieuwe producten en groene energie. Welk afvalstromen komen bij het afvalbrengstation? Wat wordt er van gemaakt? Wat kun je zelf doen om afval te verminderen? Wat doen we met afval waar we echt niets mee kunnen. En hoe wordt van gft compost gemaakt?

Vervolg
Vanwege het succes van de rondleidingen en het spel, krijgt het project een definitief vervolg. Alle groepen 8 uit Flevoland hebben voor het komende schoolseizoen een uitnodiging gekregen voor de excursie op Milieupark Zeeasterweg en het lespakket. Meer informatie hierover is te vinden op www.wattnzooi.hvcgroep.nl.

©2014 Orgaworld