Inwoners uit Lelystad halen 200 m3 gratis compost af | Orgaworld

Inwoners uit Lelystad halen 200 m3 gratis compost af

Zaterdag 30 maart was het druk bij Orgaworld aan de Zeeasterweg. Inwoners van Lelystad konden hier in het kader van de Landelijke Compostdag gratis compost afhalen voor in de tuin. Hier werd door ruim 150 inwoners gebruik van gemaakt, die compost in zakken, emmers en aanhangwagens meenamen. Klaas van den Berg, Directeur Orgaworld en wethouder gemeente Lelystad Peter Schot hielpen een handje.

Goede compost begint bij goed afval scheiden

Gemeente Lelystad en Orgaworld bedankten inwoners voor het goede afvalscheiden van groente-, fruit- en tuinafval door gratis compost uit te delen. In totaal heeft Orgaworld zo’n 200 m3 compost uitgedeeld. Orgaworld verwerkt het gft-afval en etensresten uit Lelystad en andere Flevolandse gemeenten. Eerst wordt het gft-afval vergist en wordt het groene stroom, het overblijvende materiaal wordt verwerkt tot compost. Compost is een waardevol product voor de bodem en een voorbeeld van circulaire economie ook dichtbij huis.

Gft-afval wordt compost

Een gemiddeld huishouden heeft 160 kilo gft-afval per jaar. De helft hiervan, 80 kilo, belandt daadwerkelijk in de groene bak. De andere helft komt terecht in de grijze restafvalbak en dat is zonde. Lelystedelingen, die wonen in laagbouw, zijn allemaal voorzien van een groene container. Hierin kunnen zij hun gft-afval, etensresten en groenafval (snoeihout, takken en gras) kwijt. Iedere volle gft-bak van 140 liter staat gelijk aan zo’n 15 tot 20 kilo compost. Compost is perfect om in de tuin te gebruiken. Het verbetert de structuur van de grond en reguleert de waterhuishouding. Bovendien activeert compost het leven in de bodem, slaat het voedingsstoffen voor planten op en gaat compost bodemziekten tegen. Gemengd met tuinaarde is compost geschikt voor alle tuinplanten. De beste toepassing in tuin of border is om de compost voor 10% tot max 25% te mengen met bestaande grond zodat er een luchtig en goed gemengde teeltlaag ontstaat. Naast het positieve effect van compost op de bodem, levert het ook milieuwinst op. Door gft-afval om te zetten in compost komt er minder kooldioxide (CO2) in de lucht. Dit helpt bij de strijd tegen klimaatverandering.

 

©2014 Orgaworld