Sla verbouwen op compost van onze koffieprut | Orgaworld

Sla verbouwen op compost van onze koffieprut

Wat gebeurt er met de inhoud van je biobak? Zootje Geregeld zocht het uit en ging op bezoek bij Orgaworld in Lelystad. We spraken met general manager Klaas van den Berg en locatiebeheerder Alfred Polinder. "De sla die wij in de winkel kopen, kan zeker geteeld zijn met compost die gemaakt is uit onze eigen groente-, fruit- en tuinafval."

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: je zou denken dat het gft op een lopende band wordt gestort en dat daar eerst de vervuiling met de hand ertussenuit wordt gevist? Maar waar is de lopende band?

Klaas: “Die is er niet. Al het groente-, fruit- en tuinafval [gft red.] dat hier binnenkomt, gaat direct de compostering in. Pas daarna halen we plastic zakken en dergelijke eruit. We hebben tunnelcompostering en veldcompostering. De 8 tunnels vullen we met gft. Hier gaat het nattere gft in. We sluiten de tunnel, zetten de beluchting aan en via de computer kunnen we de temperatuur en luchtdruk bedienen. Na zo’n 7 à 10 dagen is de eerste stap van de compost klaar. Veldcompostering lijkt heel erg op je eigen moestuin in het groot. Maar dan overdekt en het grootste verschil is dat van onderen lucht doorheen wordt gezogen, zodat er veel zuurstof in de gft berg komt. Dit soort compostering op indoorvelden duurt tussen de 10 en 20 dagen.”

Bekijk het hele bericht op:

https://www.zootjegeregeld.nl/compostvanjouwkoffieprut/

©2014 Orgaworld